За региона

Гр. Сапарева баня е разположен на 75 км. югозападно от гр. София, в подножието на Рила планина. Отличава се с преобладаващ планински релеф и е изходен пункт за множество туристически маршрути, излети и екскурзии към високопланинската част на Рила. Някои от най-популярните са Паничище, Мальовица, Скакавица, Седемте рилски езера, Ресиловския манастир, Боровец и Рилския манастир.

Стръмните склонове на Кабулския дял на северозападната част на Рила с дълбоко врязаните реки Джерман и Горица, екологично чистата, почти девствена природна среда, създават великолепни условия за туризъмTop of Form.

По екологична пътека може да се стигне до водопада на река Бистрица. Маркирани пътеки отвеждат до планинските хижи, а любителите на височините могат без особени усилия да достигнат до върховете Голям и Малък Сиврия, Кабул и др.

Интересен маршрут, може да се предприеме и до Овчарченският водопад, който е част от каскада от седем водопада. Неговата височина е 39 м.Природните богатства, климат и местоположение на общината са предпоставка за развитието на балнеолечение, екологичен и селски туризъм.

При археологически разкопки в района на Сапарева баня са открити много паметници от тракийската древност, които свидетелстват, че траките са оценили качествата на бликащите тук минерални води и са ги използвали за лечебни цели.

Тук се намира единственият в България и континентална Европа гейзер – фонтан. Минералната вода е най-топлата в Европа със своите 103’С при извора, и е с доказани лечебни свойства.
За любителите на зимните спортове к.к. Паничище, който е на разстояние 10 км. от гр. Сапарева баня, предлага следните ски-писти, подходящи за начинаещи и средно напреднали:

  • Бекяра” ски писта – 470 м. оборудвана със ски влек с капацитет 280 души / час.
  • “Аждера” – ски писта – 400 м, с влек с капацитет 250 човека / час. Включва детска писта и ски влек.
  • Естествена писта с дължина 1130 метра.
  • От хижа “7-те Рилски езера”: – 950-м ски писта със ски влек с капацитет 700 човека на час.